Martin 1 juni 2024 om 22:24
- 1 juni 2024 om 22:24
Nadat ik aanvankelijk gestart was met een CPAP behandeling is recent samen met de longarts besloten om over te stappen naar een BiPAP apparaat (de Aircurve VAuto van Resmed). De reden hiervoor is dat ik bij een hogere druk last heb bij uitademen. En de EPR van de CPAP lokte veel apneus uit, waardoor dit geen oplossing bleek. Ik kwam niet verder met een vaste druk en bleef toch moe.
Ik ben nu voor de BiPAP ingesteld op een IPAP van 12 en een EPAP van 8 cmh20 (in S-modus). Vannacht de eerste nacht gehad en ik had het idee dat de ademhaling wat geforceerd werd. De inademdruk kwam voor mijn gevoel te vroeg. Vanmorgen wakker geworden met hoofdpijn en pijn in mijn nek (AHI van 8.5...). Vermoedelijk toch niet helemaal de juiste instellingen. Bij mijn CPAP behandeling had ik ook dalingen in het zuurstofniveau veroorzaakt door CA's. Nu zie ik echter UA's in OSACAR. Wellicht kan het apparaat niet helemaal vaststellen of het nu CA's of OA's zijn of beide.
Wel zie ik een verschil in inademtijd en uitademtijd die groter is dan bij de CPAP behandeling (wat volgens mij) goed is. Bij het CPAP had ik dit soms heel dicht bij elkaar zitten en soms zelf dat de uitademtijd korter was dan de inademtijd.
Uitgeleverde instellingen
Ik kwam erachter dat de 'easybreath' functie uit stond (naar is heb begrepen een soort auto-rise time, lijkt mij handig hiermee te starten) en de ti min op 0,3 en de ti max op 2,0 (volgens mij standaard).Ti min/ Ti max + overige instellingen
Nu las ik in eerdere berichten dat de de ti min en ti max gewijzigd kunnen worden naar ti min: laagste instellingen en ti max: naar hoogste instellingen (4.0) om zodoende eventuele synchronisatie problemen op te lossen tussen lichaam en apparaat. Wellicht dat dit helpt bij het aanbieden van de druk op het juiste moment? Daarnaast kan de gevoeligheid van de 'trigger' en 'cycle' ook aangepast worden, las ik.Heeft iemand tips voor de ti-min, t-max en gevoeligheid van de 'trigger' en 'cycle', zodat ik het vannacht nogmaals kan proberen? Ik neig ook naar een hogere EPAP (van 8 naar 9), aangezien ik weer hypopneus zie verschijnen die ik bij een vaste CPAP druk van rond de 12 niet had.
Alle tips zijn welkom. Het is weer even zoeken...
Mvgr,
Martin- 2 juni 2024 om 01:15
Hoi Martin,
ik ben inmiddels 3 maanden geleden overgestapt van een Löwenstein CPAP naar exact dezelfde AirCurve 10 VAuto and I love it.
De grote hoeveelheid instelmogelijkheden kan verwarrend overkomen maar is in mijn ogen juist een voordeel: je kan dit apparaat exact op jouw persoonlijke behoefte instellen.
En de EPR van de CPAP lokte veel apneus uit, waardoor dit geen oplossing bleek.
(...) voor de BiPAP ingesteld op een IPAP van 12 en een EPAP van 8 cmh20
Bijzonder. IPAP 12 / EPAP 8 is exact hetzelfde als een druk van 12 met EPR van 4 (die je niet mag omdat die kunstmatig op 3 gemaximaliseerd is).
Bij mijn CPAP behandeling had ik ook dalingen in het zuurstofniveau veroorzaakt door CA's. Nu zie ik echter UA's in OSACAR. Wellicht kan het apparaat niet helemaal vaststellen of het nu CA's of OA's zijn of beide.
Goede kans dan dat het eigenlijk CA's zijn. Uit voor mij onbekende redenen schakelt Resmed in de S-Modus de CA-herkenning uit als je Easy Breathe uit hebt. En dat zijn precies jouw instellingen.
Om dat wel te herkennen zet je of Easy Breathe aan, of mocht je dat niet aangenaam vinden (zie hieronder) ga naar VAuto modus (als je bijvoorbeeld EPAP=8, pressure support=4 en IPAP=12 kiest heb je exact hetzelfde als S-Modus omdat de auto geen ruimte heeft voor verandering).
Ik kwam erachter dat de 'easybreath' functie uit stond (naar is heb begrepen een soort auto-rise time, lijkt mij handig hiermee te starten)Nee, Easy Breathe is geen Auto-Rise, maar een functie die volgens Resmed de wisseling van in- naar uitademen en terug met een zachtere (marketing speach "intelligentere") curve volgt dan de standaard BiPAP. Sommigen vinden dit aangenaam, ik persoonlijk niet omdat ik bij begin inademen altijd even moet wachten tot de druk komt. Kwestie van uitproberen.
Een Ramp-functie zit ook op de VAuto, die heet in het Engels ook "Ramp", geen idee wat de Nederlandse term is omdat ik geen Nederlands apparaat heb.
Naar mijn ervaring is dat vooral een functie om mensen die voor het eerst een CPAP hebben het wennen makkelijker te maken. Zodra je aan de druk gewend bent heb je dat niet meer nodig (maar ook niet schadelijk, je mag het proberen)
de ti min op 0,3 en de ti max op 2,0 (volgens mij standaard).Dit zijn de minimale en maximale tijd die je "mag" inademen. De Ti min heeft een bepaalde nut om te voorkomen dat het apparaat ten onrechte de inademfase afbreekt als je in het begin te weinig ademt - mocht dat probleem zich voordoen. Ti max begrijp ik niet, wat moet goed zijn aan het afbreken van het inademen na 2 seconden? Ik zelf heb Ti min op 0.1 seconden en Ti max op 4 seconden en dat werkt prima.
Ik neig ook naar een hogere EPAP (van 8 naar 9), aangezien ik weer hypopneus zie verschijnen die ik bij een vaste CPAP druk van rond de 12 niet had.Dat is compleet logisch. Op je oude CPAP had je "druk" van 12 met EPR 3, dat is dus een EPAP 9. Die moet je minimaal houden omdat alleen de EPAP in staat is je luchtweg permanent open te houden - de IPAP verlaagt vooral je Work of Breathing. Mogelijk heb je een nog hogere EPAP nodig tot niet alleen de hypopneus maar alle flow limitations verdwenen zijn, maar dat is een kwestie van uitproberen (of duur woord: titreren).
Dat uitproberen kan met de hand, of je maakt handig gebruik van de VAuto-functie: Zet EPAP op 8, pressure support op 4 en IPAP zeer hoog (bijvoorbeeld 17), slaap enkele nachten daarmee en bekijk in Oscar welke druk automatisch gekozen wordt. De meeste gebruikers nemen dan diegene druk die daar uit blijkt en zetten die weer als vaste druk. Dit omdat het wisselen van druk door sommigen als onaangenaam wordt ervaren maar vooral omdat het auto-mechanisme per definitie altijd te laat is: pas nadat een flow limitation is opgetreden wordt de druk verhoogt en zakt dan weer langzaam af tot de volgende flow limitation. Anderen (waaronder ik) laten de VAuto-modus altijd aan omdat de drukbehoefte te wisselend is. Maar ook dan is het belangrijk de onderste druk zo te kiezen dat de meeste flow limitations al opgelost zijn zodat het omhoog-schieten de uitzondering is.
Daarnaast kan de gevoeligheid van de 'trigger' en 'cycle' ook aangepast worden
ik had het idee dat de ademhaling wat geforceerd werd. De inademdruk kwam voor mijn gevoel te vroeg.Normaal zou ik trigger (bepaalt hoe gevoelig het inschakelen van de IPAP is) en cyclus (bepaalt hoe gevoelig het weer uitschakelen van de IPAP is) beide op "gemiddeld" laten, dit werkt goed voor de meeste mensen.
Er zijn wel twee redenen die aan te passen:- Als de druk te vroeg of juist te laat omhoog/omlaag gaat. En juist dat schijnt bij jou het geval te zijn. Het "geforceerde" starten van de IPAP-druk kan je op twee manieren verzachten: Door de trigger iets lager te zetten zal de drukopbouw iets later beginnen, door "Easy Breathe" begint de druk even vroeg maar wordt die dan langzamer tot maximum niveau verhoogt. Probeer uit wat voor jou beter werkt. Handig om de voor jou passende instelling te vinden is de monitor op "Sleep Report" te zetten terwijl je (wakker) ademt en dan grafisch te zien hoe hoog de druk op dit moment is.
- Om centrale apneus te bestrijden. Ook die heb je vermoedelijk, maar zet het apparaat eerst op een modus waar die herkend worden om dat ook zeker te weten, én probeer eerst je hypopneus en flow limitations kwijt te raken zodat dit de laatste instelling wordt.
- 2 juni 2024 om 01:50
Die moet je minimaal houden omdat alleen de EPAP in staat is je luchtweg permanent open te houden - de IPAP verlaagt vooral je Work of Breathing.IPAP heeft op zichzelf staand geen betekenis. PS bepaalt work of breathing, en PS = EPAP - IPAP
- 2 juni 2024 om 13:56
Interessant om te lezen, bij mij is het ook nog maar net ingesteld en wil mij graag verdiepen in de theorie. Maar aangezien ik met die begininstellingen al enorme vooruitgang boekte t.o.v. APAP raak ik op dit moment nog niets aan. PS 3.2 over 5.8-14.4.
- 2 juni 2024 om 18:40
Mooie uitleg door dirkwilslapen. Aanvulling: in S modus kan je Easybreathe uitschakelen, in VAuto niet. In VAuto staat deze functie dus standaard aan. Ik vind dat heel prettig maar het is wat je wilt.
Cycle en trigger zou ik inderdaad gewoon proberen. Je kunt gewoon je cpap aanzetten en onderwijl verschillende instellingen proberen. Naar mijn gevoel gaat dit niet alleen over comfort, maar kan m.n. trigger ook impact hebben op de therapie zelf. Bij het proberen met cpap aan klik ik altijd eerst even het sd kaartje eruit om onnodige vervuiling in Oscar te voorkomen.
Ti min/Max inderdaad op het maximale bereik zetten.
De juiste EPAP en PS vinden is een kwestie van trial and error. Het VAuto algoritme is inderdaad een eerste handvat maar uiteindelijk is het vooral goed naar Oscar kijken en bijstellen. Volgorde is eerst de juiste EPAP vinden en dan (op het punt dat een hogere EPAP geen verbetering geeft) finetunen met PS. Alles op basis van je Oscar data en vooral je flowrategrafiek. Je zou kunnen starten met een PS van 3.
Overigens zag ik laatst een Youtube video van TheLankyLefty waarin hij stelt dat PS in Bilevel effectiever is dan EPR in cpap. Als dat zo is (en hij lijkt te weten waar hij het over heeft) is PS 3 al effectiever dan EPR 3.
Tot slot: onderschat de rol van lekkage niet. Als je daar last van hebt dan is tape of een goede kinband een optie die velen van ons inzetten.- 2 juni 2024 om 19:27
in S modus kan je Easybreathe uitschakelen, in VAuto niet. In VAuto staat deze functie dus standaard aan. Ik vind dat heel prettig maar het is wat je wilt.
Ben je zeker dat dit op Nederlandse apparaten zo werkt?
Ik heb een (tweedehands) apparaat voor de Australische markt en daar staat Easy Breathe uit in VAuto.
Volgens handleiding en ook subjectief ervaren (ik persoonlijk krijg met Easy Breathe moeilijk lucht omdat de druk voor mij te laat op gang komt). Maar had eerder al opgemerkt dat niet alle functies hetzelfde werken op Europese apparaten.See AlsoInstellingen CPAP-machine: Druk, Ramp, EPR, CFLEX, Auto-Start - Forum van de Apneuvereniging
Cycle en trigger zou ik inderdaad gewoon proberen. Je kunt gewoon je cpap aanzetten en onderwijl verschillende instellingen proberen. Naar mijn gevoel gaat dit niet alleen over comfort, maar kan m.n. trigger ook impact hebben op de therapie zelf.
Ti min/Max inderdaad op het maximale bereik zetten.
De juiste EPAP en PS vinden is een kwestie van trial and error. Het algoritme is een eerste handvat maar uiteindelijk is het goed naar Oscar kijken en bijstellen.
Van harte mee eens.- 2 juni 2024 om 19:32
Ja klopt, bij Australische machines kan het net anders zijn. Maar het verschil tussen Easybreathe aan of uit voel je direct.
- 2 juni 2024 om 20:29
Bedankt voor de reacties! Vannacht gestart in S-modus met een IPAP van 13.0 en een EPAP van 9.0 (PS = 4) met 'easybreath' aan. Het duurde even voordat ik toch de instelling heb gewijzigd, aangezien het onrustig aanvoelde.
VAuto-modus met gewijzigde instellingen
Ik ben uiteindelijk gewisseld naar de VAuto-modus. Ik heb de Max IPAP op 14.0 gezet en de Min. EPAP op 10.0 met een Pressure support (PS) van 3.0. Dit geeft het apparaat beperkt ruimte om met een hogere druk te eventuele apneus te corrigeren, maar dit leek mij voor een eerste nacht even prima.Ti min/ ti max
Zoals aangegeven in de reacties kan ik het bereik (Max IPAP) nog hoger zetten om te kijken waar het apparaat qua Max. IPAP op uit komt, indien er toch apneus gecorrigeerd moeten worden. Tevens heb ik de ti waarden gewijzigd. Ik heb de ti min ingesteld op: 0.2 (voelde net wat prettiger dan 0.1, maar dit is zo'n klein verschil dat het ook verbeelding kan zijn geweest) en een ti max van: 4.0 (maximale waarde). Dit voelde direct al prettiger doordat mijn uitademing niet meer werd afgekapt na 2 sec..Trigger en cycle
Ik heb de gevoeligheid voor de 'trigger' en 'cycle' voor het gemak even bepaald op basis het slaaprapport. Dit gaf aan dat de trigger op 100% stond op basis van de 'gemiddelde' instelling (heb ik dan ook niet gewijzigd) en de cycle op 98%. Ik heb de cycle verhoogt van 'gemiddeld' naar 'hoog'.Voorlopige conclusie
Vanmorgen zowaar uitgerust wakker en geen hoofd- of nekpijn. Het kan een toevalstreffer zijn, maar dit voelt tot nu toe heel anders dan met mijn CPAP apparaat. De behandeling werkte wel, maar als ik elke dag zo kan opstaan, dan teken ik er voor! Mijn AHI (ook al zegt dit niet alles, was: 2.04 met een fullface masker). Wel zag ik net voor het in slaap vallen wat CA's, maar deze kwamen later niet meer terug. Ook de hyponeus zijn weg. Ik zag nog 3 obstructieve apneus, maar dit lijken verkeerd geregistreerde events (of getriggerde events), aangezien mijn masker daar een behoorlijke lekkage had.Maskerlekkage
Ik zie nog wel veel maskerlekkage, maar ik heb alle maskers zowat geprobeerd en zelfs bij Mediq waren ze verbaasd dat ik nergens een goede afsluiting kon vinden. Ik heb zowat alle maskers daar geprobeerd. Misschien dat ik de 'Lena' van Lowenstein (of Mirage Quattro) ooit nog probeer, die schijnen volgens CPAP Review (op Youtube: [exturl]Externe bronwww.youtube.com
Zonder uw toestemming wordt de inhoud van een externe bron niet getoond.
Door het accepteren van externe inhoud gaat u ermee akkoord dat er persoonlijke data aan een derde partij wordt overgedragen. In ons privacybeleid is hierover meer informatie te vinden.
[/exturl]) erg goed af te sluiten. Dit kan echter ook marketing zijn. Geen idee...
Ik kom aanvankelijk van vrij ver... Met een onbehandeld AHI van 90 (gemiddeld 36/u) met een daardoor hoge bloeddruk en uiteindelijk recent vastgestelde diabetes type 2. De CPAP behandeling heeft in ieder geval al geleid tot een 'normale' bloeddruk, verleis van gewicht en een gestabiliseerde suikerspiegel (met uiteindelijk zeer beperkte medicatie).
Voor nu lijkt de wissel van CPAP naar BiPAP ook een goede keuze. Vooral omdat de in- en uitademtijd beter aansluiten (comfortabler ademen). De hogere druk (en bereik), waarbij de Min EPAP (met PS) behouden blijft werkt beter voor mijn situatie, dan een CPAP met vaste druk of EPR.
Bedankt voor de tips!
- 3 juni 2024 om 09:53
Nog een nacht met dezelfde (bovenstaande) instellingen en nu een AHI van 0.38 en wederom uitgerust wakker en geen hoofd- of spierpijn! Bij het in slaap vallen ontstaat er in het begin nog een enkele CA, maar daarna niet meer. Tevens een mooie afgeronde curve bij in- en uitademen. Ook de hypopneu die ergens geconstateerd was is vals en gerelateerd aan een maskerlekkage. De FL is er ook niet meer. Als ik de maskerlekkage nog beter onder controle krijg, dan denk ik dat ik voor nu een zeer goed resultaat heb bereikt met het BiPAP apparaat en deze instellingen. Na 5 maanden zoeken en proberen is het dan eindelijk gelukt!
- 3 juni 2024 om 15:46
Zo zien we maar weer dat doe-het-zelven en fine-tunen veel kan opleveren. Gefeliciteerd!
- 3 juni 2024 om 19:06
Hahaha, zeker!
- 3 juni 2024 om 20:36
Martin, goed gewerkt . Ziet er prima uit. De aanhouder of volhouder........wint.,🥂🥂🍻🍻😁
- 3 juni 2024 om 21:51
Bedankt!!!
- 3 juni 2024 om 22:41
Ook van mij gefeliciteerd, dit was echt een puntlanding direct naar een instelling die zo perfect werkt.
Vaak moeten mensen wekenlang proberen tot ze dit bereiken.Vanuit wetenschappelijke belangstelling :
Heb je je oude CPAP nog? Qua druk heb je niets anders dan een druk van 13 met EPR 3, ik zou wel heel benieuwd zijn of je met die instellingen op je oude apparaat hetzelfde mooie resultaat zou hebben - of dat de trigger, Ti max en Easy Breathe hiervoor verantwoordelijk zijn.
Zou weer helpen anderen te adviseren...- 3 juni 2024 om 23:11
Nee, ik heb mijn CPAP omgeruild voor een BiPAP op verzoek van de leverancier. Ik heb ook over de CPAP druk van 13 met een EPR van 3 nagedacht, maar… ik kon met de CPAP geen druk aan van boven de 11.8 (dan ging ik hyperventileren) en op de een of andere manier lokt de EPR instelling CA’s en OA’s uit bij mij. Met VAuto kan ik een hogere druk aan en mijn apparaat kan nu corrigeren tot een IPAP van max. 14 (indien nodig), al zie ik dit nog niet terug in de data (althans dat dit nodig is). Ik heb met CPAP altijd het gevoel gehad dat mijn in- en vooral uitademing veel moeite kost en dat dit niet synchroon liep met mijn eigen ademhaling. Met name de ti max van 4 sec. biedt nu de uitkomst en de gevoeligheid van de ‘trigger’ en vooral ‘cycle’ (van gemiddeld naar hoog) zorgen (volgens mij) voor de puntjes op de i en zijn voor mij duidelijk merkbaar.
Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar als ik in OSCAR naar de data van bijvoorbeeld de FL kijk dan is dit niet meer aanwezig. Ook de curve qua ademhaling ziet er prima uit. Ik heb een goed gesprek gehad met de longarts en mocht in overleg zelf de instellingen aanpassen. Maar als je dan de juiste instellingen bereikt, dan merk je ook meteen dat het nu goed is. Als je er na bijna 43 jaar achter komt dat je slaap apneu blijkt te hebben en de behandeling slaat aan, dan besef je dat je lichaam het altijd ‘onbewust’ zwaar heeft gehad (met helaas alle gevolgen van dien).
Het is heel bijzonder om nu te ervaren om aan het einde van de dag/ avond energie over te hebben. Het is belangrijk dat huisartsen zich ook meer gaan verdiepen want er is meer te bereiken met de juiste (vroegtijdige) diagnose. Slaap apneu is echt niet alleen voor oudere en of mensen met obesitas. Ik heb dit achteraf gezien vanaf de puberteit. Vaak worden (ook in mijn geval) de symptomen behandeld, maar niet de oorzaak. Nu de oorzaak wordt aangepakt verdwijnen de symptomen. Er zijn teveel mensen (ook in mijn kennissenkring) die stoppen met de CPAP behandeling omdat ze denken dat het niet gaat werken of er na een periode zonder resultaat toch mee stoppen. Vaak is de behandeling niet goed ingericht, wordt het niet vergoed, gebruik je het verkeerde apparaat of ontbreekt het aan begeleiding.
Helaas moet je er (op dit moment) een halve studie van maken (en je erin vastbijten) om jezelf de beste behandeling te geven, maar ik klaag niet… Welterusten 😜
- 3 juni 2024 om 23:31
Dankjewel, logisch verhaal.
Ook bij mij zijn de CA pas verdwenen door aanpassen van trigger en cyclus, dit kunnen de goedkopere apparaten helaas niet.
Gefeliciteerd met dit mooie resultaat- 4 juni 2024 om 06:54
Fijn dat het werkt!
Het verschil met de Airsense vind ik ook nog steeds opmerkelijk. Bij mijn weten heeft de Airsense ook Easybreathe (niet uit te zetten) en lijken een trigger van gemiddeld en een cycle van hoog nu niet direct doorslaggevend.Dan zou het toch aan de ruime Ti Min/Max bandbreedte en de hogere PS (van 3 naar 4) moeten liggen. Ik ken de standaard Ti bandbreedte op een Airsense niet maar het zou logisch zijn als die ook ruim staat ingesteld (omdat deze niet te wijzigen is en dus een brede patiëntengroep moet kunnen faciliteren). Dan resteert de hogere PS die wellicht de doorslag gaf.
Overigens vind ik het wel bijzonder te lezen dat je de cycle op hoog hebt gezet. Ik vroeg me laatst juist af wie dat nu zou willen. Maar onder andere jij dus! Een hoge cycle verhoogt de gevoeligheid waarmee het apparaat schakelt van Ipap naar Epap. Voor mij voelt dat als geforceerd uitademen en ik heb hem daarom juist op laag gezet.
- 5 juni 2024 om 09:11
In mijn zoektocht kwam ik nog een paar nuttige afbeeldingen tegen die ik vanwege de onderwerptitel hier ook maar plaats. Voor de onderzoeker...
Die afbeelding over de titratie is al vaker op het forum geplaatst.
Registreer
Nog niet geregistreerd? Word lid!
RegistreerAanmelden