tverdeni 19 oktober 2019 om 09:50
- 19 oktober 2019 om 09:50
Hallo allemaal,
Ik heb nu ongeveer 3 jaar een cpap (resmed airsence 10) en zou er nu aan gewend moeten zijn zou ik denken.
Mijn probleem is dat ik maximaal 1 uur slaap en dan weer wakker wordt. Daarna val ik weer in slaap (tussen de 2 en 30 minuten later) en ben een uur later weer wakker, etc. Ik heb bij het naar bed gaan geen moeite met inslapen want dat duurt een minuut of 10 meestal.Ik heb al vele neusdop maskers geprobeerd en degene die het beste zit, Resmed airfit P10, gebruik ik nu al weer een aantal maanden.
De slaapkamer en het bed is schoon en lekker fris, ik ben verhuisd van een huis aan een drukke weg en ik woon nu in een stille straat en ik hou een regelmatig ritme aan qua bed tijden. Dat heb ik allemaal geleerd bij de slaapcursus die ik heb gevolgd.Van de Osas consulent in het ziekenhuis hoor ik dat de apparatuur helemaal in orde is en mijn AHI is van 16 naar 0,1 gegaan door het gebruik van de Resmed en dat is geweldig. Uitgerust ben ik helaas natuurlijk nog steeds niet en ik sta op het punt mij gedeeltelijk ziek te melden op mijn werk omdat ik het zo niet vol houd.
De huisarts weet het ook niet en heeft mij 10 slaappillen gegeven om te gebruiken als ik een keer wil doorslapen. Deze heb ik een paar keer geprobeerd in de afgelopen maanden en zelfs dan wordt ik ieder uur wakker. Sterker nog, na een feestje met de nodige biertjes slaap ik nog steeds niet door!Ik heb naar mijn idee alles gedaan en gelaten om de slaap optimaal te maken maar het lukt mij niet om door te slapen.
Herkend iemand het om het uur wakker worden en beter nog, heeft iemand er een oplossing voor gevonden? Ik hoor het graag want ik wil alles proberen om een normaal leven terug te krijgen.
Alvast hartelijk dank voor alle reacties.
Groet, Tom- 19 oktober 2019 om 10:33
Tom, gebruik jij de Resmed autoset of de elite? Je kunt dit terugvinden aan de voorzijde rechtsonder onder de naam Resmed.
En met welke druk instelling cmh2o slaap jij nu?
Vast = elite of variabele druk = autoset
- 19 oktober 2019 om 10:52
Hallo Ruud,
Het is de Resmed 10 autoset. De druk begint op 5 en loopt dan op naar maximaal 6,5. Dat is eigenlijk het enige dat ik ervan weet en deze setting heeft hij vanaf het begin gehad. Is zo ingesteld in het ziekenhuis en het apparaat wordt jaarlijks door Vivisol bekeken en van hen krijg ik maskers, slangen en kinband.Groet
Tom- 19 oktober 2019 om 11:57
Tom, je kunt nog wel wat uitproberen als ik lees dat de setting zo vanaf het begin is ingesteld. Ik zou om te beginnen eens de Aanlooptijd uit te schakelen en direct te starten op de benodigde druk 6,5 cmh2o. Je kunt de Aanlooptijd uitschakelen via het menu Mijn opties op het display. Dit doe je via de draaiknop, draaien en klikken, kiezen en om te keuze te bevestigen weer klikken.
Wat je ook nog kunt doen is de EPR functie op Aan zetten en vervolgens op stand 1 (geeft een verlaging van de uitademingsdruk van 1 cmh2o, dus inademing 6,5 cmh2o en uitademing 5,5 cmh2o) Hierbij verkrijg je een kleine vorm van Bipap therapie dus een soort gereguleerde ademhaling wat misschien een rustiger ademhaling geeft. De EPR op Aan zetten moet in het klinisch menu via Instellingen gebeuren. (via Mijn Opties kun je deze naar believen uit of aan zetten daarna) De EPR stand 1 (=verlaging 1cmh2o) gaat ook via Instellingen. (stand 2 en 3 is ook mogelijk, maar dan moet de druk bij jouw wellicht wat hoger worden ingesteld. 6,5 geeft dan 4,5 en 6,5 zou dan 3,5 geven, maar de druk kan niet lager dan 4 cmh2o dus die laatste stand 3 bij een druk van 6,5 cmh2o zal niet optimaal werken.)
Ook zou je ipv een vaste druk instelling eens een variabele druk kunnen uitproberen. Maar dan zou ik de minimumdruk op 5 cmh2o laten staan vanwege het gebruik van een neusdoppen masker. Je kunt in apap stand dan via Instellingen de instelling Reactie Autoset van 'standaard' in 'zacht' wijzigen, dan gaat de druk bij ademstops geleidelijk omhoog ipv abrupt.
See Also3 - voorkeuren instellen - Forum van de ApneuverenigingVan CPAP naar BiPAP (opnieuw instellen) - Forum van de ApneuverenigingDevilbiss Blue - Forum van de ApneuverenigingDiamox Ervaringen - Forum van de ApneuverenigingIk zou niet alles in één keer uitproberen, want dan weet je niet wat 'gewerkt' heeft mocht je opeens wel door slapen.
Mocht dit allemaal niet werken, dan adviseer ik je om contact te zoeken met een gespecialiseerd slaap-waak centrum zoals Kempenhaeghe in Heeze of Oosterhout of Het Sein in Zwolle, Groningen stad of Heemstede. Zij kunnen zo slaap-waak patroon doorbreken. Altijd de moeite waard om hier eens naar te kijken.
- 19 oktober 2019 om 23:30
Ik ervaar dezelfde klachten. Gefragmenteerde slaap. Meestal geen moeite met in slaap vallen, ook niet als ik wakker was, maar zomaar 5 tot 10 keer wakker per nacht.
Ik ben een paar weken geleden naar de slaapkliniek in de Ruysdaelstraat (Ruysdaelkliniek), in Amsterdam, geweest. Er zijn daar diverse disciplines die daarnaast ook somnoloog zijn. Ik kwam bij de neuroloog/somnoloog terecht, die mij vertelde dat mijn lichaam "geconditioneerd" was op het gefragmenteerd slapen en dat er een soort van "reset" nodig was om dit te doorbreken.
Voor dit doel kreeg ik Amitriptyline voorgeschreven. Een medicatie die eigenlijk bedoeld is voor het behandelen van angsten en depressies. Het is dan ook geen typisch slaapmiddel. Ook niet verslavend. Ik moest beginnen met een halve tablet van 10 mg, een half uur voor het slapen gaan. Tegen de tijd dat je naar bed gaat, wordt je dan duf en slomig, daardoor slaap je makkelijker en dieper. Ik mocht zelf opbouwen naar 3 tabletten per dag (als ik geen effect bemerkte) en ik moest het zo'n 6 weken tot 6 maanden gebruiken.
Daarna zou ik er ook weer gewoon mee kunnen stoppen. Afbouw was niet nodig.
Dat halfje per dag, gecombineerd met de vaste rituelen voor het slapen gaan (geen schermen, vaste routine, vaste tijden) bleek heel goed te werken. De tweede week al maakte ik vier nachten van ruim 7,5 uur. Voor mij Utopia.
Nu neem ik alleen nog een halfje als ik merk dat ik onrustig ben. Dan helpt het me om even terug te schakelen. Na een rustige avond heb ik het niet meer nodig om de medicatie te nemen.- 21 oktober 2019 om 07:19
Hallo Agnes,
Dat is geweldig en wat mooi dat dit zo goed voor je werkt!
Als ik hiermee 4 uur zou kunnen doorslapen zou ik al erg gelukkig zijn.
Ik ga dit bespreken met de huisarts en hoop dat hij hier ook wat in ziet en dan ga ik het zeker proberen.Ruud, ik wordt nu met de nieuwe settings om het half uur wakker dus dat is geen succes. Ik ga de Resmed dan ook weer terugzetten naar de oude settings.
Allen hartelijk dank voor de reacties.
Groet
tom- 30 november 2019 om 09:57
Ik ga dit bespreken met de huisarts en hoop dat hij hier ook wat in ziet en dan ga ik het zeker proberen.Tom, ik ben heel benieuwd: zag de huisarts hier wat in, en heb je er iets mee kunnen bereiken?
- 30 november 2019 om 10:25
Ik heb het besproken met de huisarts die van deze toepassing van het medicijn nog nooit gehoord had. Ik kreeg het dus niet zomaar voorgeschreven. Ze heeft contact opgenomen met de behandelende Osas en longarts van mij in het ziekenhuis en die hadden dezelfde reactie. Teleurstelling voor mij dus.
Half Januari heb ik weer een afspraak met Osas en longarts om dit te bespreken en tot een plan van aanpak te komen.
Wordt vervolgd dus.....- 30 november 2019 om 16:28
Ik denk dat een neuroloog meer verstand heeft van de toepassingen van amitryptiline..
- 30 november 2019 om 17:43
Ik kreeg het inderdaad van een neuroloog/somnoloog.
- 31 maart 2020 om 18:33
Half Januari heb ik weer een afspraak met Osas en longarts om dit te bespreken en tot een plan van aanpak te komen.
Wordt vervolgd dus.....En hoe verliep dat vervolg?
- 31 maart 2020 om 20:20
Ik kreeg het inderdaad van een neuroloog/somnoloog.Is dit ook zo'n middel dat REM slaap onderdrukt als bijwerking?
Aha! Ik vond:
Quote
In the available studies of amitriptyline, the major effect on sleep during both acute or chronic administration has been the reduction of REM sleep, with a REM rebound on discontinuation
Ik ben erg benieuwd wat er gaat gebeuren tijdens de periode van REM rebound na staking van het middel.
- 31 maart 2020 om 22:41
Ik heb wat ge-experimenteerd met Amitriptyline, waarbij ik moet bekennen dat ik als DES-dochter een afkeer heb van medicatie, en dus alleen slik als ik overtuigt ben van de noodzaak.
Het voorschrift was: beginnen met dagelijks een halve tablet van 10mg, eventueel uit te bouwen tot max 3 tabletten voor het slapen gaan, gedurende drie weken tot drie maanden. Heel erg rekbaar dus, en kennelijk bedoeld voor een soort van " reset".
Ik ben begonnen met die halve tablet, maar slikte die alleen als ik moe was en slaap nodig had. Dat werkte niet. Toen ben ik naar 1 tablet gegaan, nog wel volgens het zo nodig principe. Dat werkte wel, maar alleen in de nacht volgend op inname. Na verloop van tijd ben ik (in een periode met veel vroege diensten) begonnen met dagelijks 1 tablet gedurende drie weken. Dat is nu een week of 6 à 8 geleden, en ik slaap nog steeds beter dan voorheen. Ik haal met regelmaat de 7 uur slaap, terwijl ik voorheen zelden aan 6 uur kwam. De verdeling van de slaap is verschoven van: lichte slaap van ruim 70 % naar rond 60%, diepe slaap van ongeveer 4% naar rond 10%, remslaap is vergelijkbaar met de diepe slaap. De resterende tijd is wakker, maar ik ben me er veel minder van bewust dan voor ik begon met de medicatie. Voor die tijd had ik vaak het gevoel dat ik uren wakker lag, dat ervaar ik nu heel anders. De slaapkwaliteit is duidelijk verbeterd.Deze cijfers haal ik uit de registratie van mijn fitbit Versa 2. Ik ben me ervan bewust dat die zeker niet een PSG kunnen vervangen, en dat het slechts een indicatie is, die mijn ervaring ondersteunt
- 31 maart 2020 om 23:21
Heel erg rekbaar dus, en kennelijk bedoeld voor een soort van " reset"."Reset" is nogal abstract en roept bij mij vragen op. Heeft uw arts uitgelegd wat het precies beoogde mechanisme is?
- 31 maart 2020 om 23:52
De bedoeling is dat het lichaam "leert" door te slapen. Het steeds wakker worden is een "aangeleerd gedrag", "conditionering", veroorzaakt door, bijvoorbeeld, slaapapneu. Deze gewoonte moet je zien te doorbreken. De Amitriptyline kan daarbij helpen. Als het lichaam heeft geleerd weer door te slapen kun je stoppen met de medicatie.
- 1 april 2020 om 00:42
Dat is geen mechanisme, maar een verklaring aan de hand van een analogie. Maar of die analogie van toepassing is op een werkelijk fysiologisch mechanisme is de vraag. Het zou betekenen dat er een klein extra "biologisch klokje" zou moeten bestaan die ongeveer elk uur afgaat. Ik heb daar nog nooit van gehoord, maar als leek verslind ik graag medische publicaties :yum: Ik vind het hele idee van een conditionering raar, omdat de typische (onbehandelde) apneuer niets anders wil dan slapen en uitslapen.
Ik vind het interessant dat men niet eerst uitsluit dat de ademhalings-golfvorm afwijkingen vertoont zoals beschreven in dit afstandscollege. Of heeft men dit wel gedaan?
Als de CPAP-drukinstelling marginaal is, of dat ondanks theoretische optimale "uitstuwing" van de CPAP druk is bereikt er nog steeds te veel "beknellingen" (flow limitations) voorkomen, kunnen arousals zorgen voor tussentijds ontwaken. Er is dan meer nodig dan statische druk (CPAP), maar een middel om een kleine doorgang "virtueel" tot een grote doorgang te maken, dat is pressure support. Pressure support is een eigenschap van Bilevel CPAP.
Het is bekend dat tijdens REM slaap de verlamming het grootst is, wat dan ook leidt tot het grootste aandeel van apneus tijdens REM slaap bij een onbehandelde slaper. Maar ook bij een met CPAP behandelde slaper kan het zo voorkomen dat arousals toenemen tijdens REM slaap.
Dit is ook mijn eigen ervaring. In de afgelopen maand ervoer ik wat subtiele tekenen dat mijn druk wat marginaal was geworden (ik ben bijna 10 kilo aangekomen sinds ik met CPAP ben begonnen) waaronder tinnitus en milde duizelingen. Uiteindelijk werd ik op typische wijze steeds wakker na een vast aantal uren slaap, ongeveer 4 uur. Deze typische wijze is onrustig wakker worden, warm worden onder de dekens, razende gedachten en snelle hartslag.
Na het omhoog bijstellen van mijn druk (pressure support) sliep ik vanaf de volgende nacht weer ~8,5 uur in een stuk door, en maakte ik weer levendige dromen door.
Het mechanisme dat dan voor te stellen is dat het lichaam steeds probeert REM slaap in te gaan (~ elk uur, anderhalf uur) maar er dus steeds wordt "uitgeschopt." Maar als REM slaap wordt onderdrukt met een antidepressivum, dan is de kans veel kleiner dat dit gebeurt.
- 1 april 2020 om 08:46
Agnes, heeft het innemen van deze pillen ook nog nadelige of voordelige bijwerkingen de volgende dag?
- 1 april 2020 om 09:00
Je kunt er wat duf van zijn, maar dat gaat na verloop van tijd weg. Het kan de rijvaardigheid beïnvloeden (gele sticker). Ikzelf heb daar helemaal geen last van gehad.
- 1 april 2020 om 09:15
PLP,
Ik heb geen wetenschappelijke achtergrond, probeer alleen te beschrijven wat ik ervaar, als ik daarvoor woorden gebruik die voor jou een vastomlijnde betekenis hebben, dan kan dat verwarring teweeg brengen, dat snap ik. Omgekeerd is dat ook zo, omdat ik jouw terminologie niet begrijp.Ik kan het echter niet beter omschrijven. Wat ik beschrijf is in grote lijnen ook wat de arts mij vertelde, maar in mijn eigen woorden weergegeven.
Ik heb voor mijn bezoek aan de Ruysdaelkliniek een PSG gehad. Volgens de neuroloog was daarin geen aanwijzing dat er iets mis was met mijn slaap. Ik zou voldoende slapen en de slaapcycli zouden verlopen zoals het hoort. Dat ik dat anders beleefde, zorgde ervoor dat hij mij de Amitriptyline gaf.
Ze wilden niets doen met de instellingen van de CPAP, daarvoor werd ik terug verwezen naar Vitalaire (die mij juist doorgestuurd had). Teleurstellend. Overigens is mijn AHI ook gezakt nu ik rustiger slaap. Ik droom met regelmaat, wat voorheen niet het geval was. Voor mij heeft het gewerkt, hoe en waarom, dat maakt me niet zoveel uit, DAT het werkt, daar gaat het mij om- 1 april 2020 om 09:41
Even een update nadat ik alle reacties gelezen heb waarvoor mijn dank.
Ik had een afspraak met Osas en longarts op 10 januari en toen ik aan de balie stond bleek dat die sukkels de afspraak in 2019 hadden geboekt. Ik kon dus weer 45 km naar huis rijden met een nieuwe afspraak voor 6 april en een bijzonder slecht humeur. :tired_face:
Nu bericht gehad dat deze afspraken wegens Corona telefonisch gedaan worden dus ik verwacht er geen bal van.
Ik zou het zo fijn vinden om een keer 6 uur achterelkaar te slapen en de manier waarop maakt mij intussen niet zoveel meer uit. Ik heb een grote hekel aan medicijnen slikken maar ik ben zelf aan het experimenteren omdat het nu zolang duurt met diverse vrij verkrijgbare slaappillen en cbd olie maar niks werkt.
Overigens is mijn AHI die ik 's morgens kan aflezen op mijn cpap variërend van 0,0 tot 0,5 maar meestal staat er 0,1 dus dat is dan weer goed lijkt mij.
Tot zover weer.- 1 april 2020 om 13:16
Ben je nog steeds tevreden met het Resmed Swift Fx masker? Ik gebruik nu sinds 6 maart het Resmed Airfit P30i masker en ben daar zeer tevreden over. fijn masker en geen slang meer aan de neus en geen wind meer richting partner en richting de dekens, geeft ook meer rust ofwel minder verstoring door geluid. Echt een aanrader.
- 1 april 2020 om 15:28
Ja, die Swift FX is het enige masker dat mij goed zit. (ik heb er een stuk of 8 geprobeerd) Ik heb ook de P30i maar de uitloop boven mijn hoofd is niet handig want ik heb in bed geen ruimte meer boven mijn hoofd en dan ligt de slang klem. Nu hangt de slang aan een elastiek voor/boven mij en heb er geen enkele last van.
Ik heb al wel een keer gehad dat de "uitblaasopeningen" van het masker helemaal dicht zaten en dat was heel benauwd wakker worden. Nu wekelijks een sopje en schoonhouden; dat gaat prima.- 1 april 2020 om 20:43
Even een update nadat ik alle reacties gelezen heb waarvoor mijn dank.
Ik had een afspraak met Osas en longarts op 10 januari en toen ik aan de balie stond bleek dat die sukkels de afspraak in 2019 hadden geboekt. Ik kon dus weer 45 km naar huis rijden met een nieuwe afspraak voor 6 april en een bijzonder slecht humeur. :tired_face:Dank voor je reactie, Tom. Maar ik vind het wel schandalig dat ze zo met jou omspringen! Niet te geloven ... Ik blijf intussen benieuwd wat 6 april voor jou op gaat leveren. Meelevend met jou natuurlijk, maar ook uit eigenbelang. Want het lijkt me dat jij en ik (maar ook Agnes) tegen hetzelfde struikelblok aanlopen: we worden behandeld voor apneu, en onze therapeuten focussen volledig op de AHI, terwijl we zelf als primair probleem ervaren dat we niet kunnen (door)slapen.
Het is curieus dat mijn simpele vraag in vijf woorden aan jou zo’n levendige en leerzame gedachtenwisseling tussen PLP, Agnes en RuudJ teweeg heeft gebracht. Ook gisteren formuleerde ik mijn biografie-van-dit-moment in veel meer woorden in het topic ‘Op zoek naar een andere afwijking’. Mocht dat een van jullie nog inspireren tot een reactie, dan zou ik dat zeker op prijs stellen.- 2 april 2020 om 00:25
Want het lijkt me dat jij en ik (maar ook Agnes) tegen hetzelfde struikelblok aanlopen: we worden behandeld voor apneu, en onze therapeuten focussen volledig op de AHI, terwijl we zelf als primair probleem ervaren dat we niet kunnen (door)slapen.Wat dat betreft loopt de slaapgeneeskunde in Nederland jaren achter op die in de VS. Niet dat het daar rozengeur en manenschijn is, want daar wordt bijv. het bestaan van UARS ontkend omdat Medicare ooit heeft besloten om daarvoor niets te vergoeden. Beetje omgekeerde wereld dus.
Magoed, zoals ik al had gelinkt zijn er pioniers zoals Barry Krakow MD die heel veel te zeggen hebben over dit onderwerp.
- 29 januari 2021 om 16:00
Hallo
En hoe veilig is het voor de gezondheid en kan het op leeftijd worden gedaan?
Registreer
Nog niet geregistreerd? Word lid!
RegistreerAanmelden